DORCAS elektromos zárak

DORCAS elektromos zárak
 

A DORCAS márkanév mára eggyé vált a jó minőségű elektromos zárnyelvfogadókkal. Hatalmas termékkínálattal és jó ár-érték aránnyal a magyar piac egyik legmeghatározóbb márkája lett. A sikerének titka az európai minőség, és a távolkeleti eszközökkel versenyző ára. A zárakat Spanyolországban Valencia mellett gyártják, szinte minden alkatrésze az EU területén készül, így megbízható mindig stabil minőséget kínál. Cégünk 2017 óta kizárólagos forgalmazója ennek a márkának Magyarországon, és Romániában. Mindkét piacon meghatározó szerepet tölt be a már a márka. 

Cégünk közel 50 különböző DORCAS zár típust forgalmaz, melyekkel megpróbálunk lefedni minden piaci igényt. A nagy kínálat viszont nehézséget is hoz magával. Sokan jelzik felénk, hogy a bővülő kínálattal egyre nehezebb az igazán jó zárat kiválasztani egy-egy projekthez. Ebben szeretnénk most egy kicsit segíteni. Lássuk, hogy lehet legegyszerűbben megtalálni a megfelelő típust.

1. Lépés, hogy tisztázzuk az alapfogalmakat:

 

Működési mód

 

 

 

 

  

A normál, vagy fordított működésű zárak fogalma leginkább ezen zárakhoz idomult. Lényege, hogy áram hatására nyitnak, vagy zárnak ezek a zárak. Szakmai körökben hívják ezt fail-safe vagy fail-secure működésnek is, amely a zárak áramszüneti viselkedésére utal. A fail- secure eszközök áramszünet esetén nyitott állapotban maradnak, ezzel védve az emberéletet, míg a fail-safe zárak zárva maradnak, vagyonvédelmi célból.

 

Tulajdonságok

Szimmetrikus zárak megfelelőképp illeszkednek minden meglévő zár helyére, mivel jobbos és balos ajtóra történő szerelés esetén is ugyanolyan profilt mutatnak. Létező zár cseréjéhez mindig szimmetirkus zárat javaslunk. 

Bizonyos ajtók esetén szükség lehet a zárnyelv vízszintes állítására. Ez lehetővé teszi olyan ajtókra történő szerelést, melyek már régiek és nem záródnak pontosan.

Kifejezetten társasházaknál javasolt típus. Egy kikapcsoló retesz segítségével kiiktatható a zár pakolás, költözés idejére.

 

Radiális zárnyelvű zárak nyelve nem fordul ki a zár síkjából, így keskeny tokos ajtókba is szerelhető. 

Preload-os zárak 20 kgf erejű előfeszítés esetén is képes kinyitni az ajtót, olyan helyekre javasolt, ahol a huzatnyomás vagy a szigetelő gumitőmítés előferszítése miatt hagyományas zárak nem jöhetnek szóba.

Ezen tipusokbe beépített zárnyelv érzékelő található, amely segítségével az ajtó állapotát lehet monitorozni.

 

Memóriás zárak működésének lényege, hogy nem kell hosszú ideig áramot adni nekik, hanem elegendő egy pillanatra, és a zár egy nyitásig ezt a jelet "memorizálja" Két fő típusa van a memóriáknak. Külső, vagy belső memória. A Külső memória (A, Ab) esetén a nyitási jelet úgy jegyzi meg a zár, hogy a nyelv zárt állapotban egy csapot nyom be. Előnye, hogy biztosan csak 1 nyitást fog engedélyezni, akkor is, ha az jelet akkor is kapja a zár, amikor már az ajtó kinyílt. 

Hátránya viszont, hogy nagyon pontos záródású ajtóra van szükség a használatához. Belső memóriás (Aa) záraknak az előnye, hogy bármilyen állapotú ajtóra felszerelhetők, hiszen a nyelv pontos pozíciójára nincs szüksége a zárnak, hogy megjegyezze a nyitást, ellenben hosszú záridő esetén előfordulhat, hogy a zár akkor is jelet kap, amikor már kinyílt az ajtó, ekkor zárás után újra kinyitható az ajtó. Ez utóbbi hatást elkerülendő javasolt impulzuszár vezérlő modul beépítése a rendszerbe. (PCB-510)

Néhány típus esetében megkülönböztetünk jobbos, és balos zárakat. Ezek helyez meghatározásához itt egy ábra, mely segít eldönteni, milyen zárra lesz szüksége.